Affektfokuserad psykoterapi
Jag arbetar med Affektfokuserad psykodynamisk terapi (AFT). Det kallas även Affektfobiterapi och på engelska Affect Phobia Therapy (APT). Det är sprunget ur den psykodynamiska traditionen men skiljer sig från hur traditionell psykodynamisk terapi historiskt sett ut. Det är en modern forskningsbaserad terapiform där vi arbetar med tydliga mål och under en mer begränsad tid. Terapeuten är aktiv och engagerad. Om du har en bild i huvudet av att man kommer in till sessionen, lägger sig på en bädd, blundar och terapeuten sitter bakom i en bakåtlutad position och hummar – glöm den! I AFT arbetar vi tillsammans. Jag kommer att vara aktiv och engagerad och stötta dig till att vi arbetar med rätt saker – alltså det vi kommit överens om.
Fokus i AFT är att komma närmare våra känslor. Det innebär inte att vi struntar i tankar. Tankarna är ofta viktiga att arbeta med. Däremot är de inte i fokus. Vi lägger inte för stor vikt på tankarna och vi försöker hela tiden återkomma till kroppen så att vi inte fastnar uppe i huvudet. Under sessionerna stöttar jag dig att få syn på när du använder försvarsmekanismer för att undvika att känna känslor att komma förbi dina försvar.
Individuell terapi eller parterapi
Ibland är problemen du upplever främst kopplade till en relation med en partner. Då kan det vara parterapi ni har behov av.
I parterapi kan ni få stöd att förstå varandra, kommunicera och lösa konflikter på andra sätt. Om du är osäker på om du behöver enskilda eller parsamtal kan jag stötta dig i det genom ett första matchningssamtal som är kostnadsfritt.
Kognitiv beteendeterapi
Jag är även utbildad i KBT. De flesta moderna terapiformer har mycket gemensamt. Inom KBT kan man också arbeta med ett känslofokus, likt hur jag arbetar med AFT (Affektfokuserad terapi). Jag har möjlighet att integrera metoderna och använda verktyg från KBT om det skulle vara mer gynnsamt för din process.
Inom KBT finns bra manualer för specifik problematik som bland andra fobier och tvångssyndrom.
Mindfulness
Mindfulness/ medveten närvaro är en praktik som används inom både AFT (Affektfokuserad terapi) och KBT. Att praktisera medveten närvaro betyder att stanna upp, pausa och försöka komma till ro. Det innebär att stanna upp och titta inåt. Vad försigår i mig? Vad känner jag? Hur mår jag egentligen? Det handlar om att inte bara leva livet på autopilot utan att våga pausa och göra mer medvetna val.För mig går mindfulness naturligt ihop med AFT och jag använder dessa tekniker i mitt arbete.
Några exempel på områden vi kan tala om i terapi:
– Svårigheter att uppmärksamma, uppleva och uttrycka känslor
– Ångest och oro
– Kritiska tankar, självhat och suicidtankar
– Självomsorg och självmedkänsla
– Tvångstankar och oönskade beteenden
– Trauma
– Relationsproblem
– Att bli och vara förälder
– Stress, prestation och balans i livet